Bezpečné potraviny: Současné trendy a výzvy pro výrobce, prodejce i konzumenty

31. října 2025 • VŠCHT Praha

PROGRAM

  • Čas
    Téma
    Prezentující
  • 8.30 – 9.00
    Registrace
  • 9.00 – 9.05
    Zahájení semináře
    prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D. a prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha
  • 9.05 – 9.30
    Aktuality v problematice nových potravin
    Ing. Petr Beneš; Odbor bezpečnosti potravin MZe ČR
  • 9:30 – 9:55
    Aktuální témata v oblasti bezpečnosti potravin v EU
    Ing. Ivana Poustková, Ph.D.; Evropská komise – DG SANTE
  • 9:55 – 10:15
    Přítomnost kontaminantů v potravinách z pohledu soudní praxe
    Ing. Petr Cuhra; Inspektorát SZPI v Praze
  • 10:15- 10:35
    Mikroplasty v potravinách: expozice člověka a související zdravotní rizika
    prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D.; Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha
  • 10:35 – 10:50
    Diskusní panel Sekce 1
  • 10:50 – 11:10
    Přestávka
  • 11:10 – 11:30
    Rezidua pod kontrolou: jaké jsou trendy, výsledky a zkušenosti z kontroly potravin živočišného původu
    MVDr. Veronika Vlasáková; Státní veterinární správa
  • 11:30 – 11:50
    Přírodní toxické látky zahrnuté v Nařízení Komise (EU) 2023/915: podceňované riziko?
    prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc.; Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha
  • 11:50 – 12:10
    PFAS v potravinách a rizika pro zdraví konzumentů
    doc. Ing. Darina Dvořáková, Ph.D.; Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha
  • 12:10 – 12:30
    Aktuální rizika ve výživě
    MUDr. Petr Tláskal, CSc.; Společnost pro výživu
  • 12:30 – 12:50
    Diskusní panel Sekce 2
  • 12:50 – 13:40
    Přestávka na oběd
  • 13:40 – 14:00
    RASFF – Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva
    Mgr. Markéta Dostalíková; Národní kontaktní místo RASFF, SZPI
  • 14:00 – 14:20
    Úloha doplňků stravy ve výživě a některé kritické aspekty
    Ing. Daniela Winklerová, Mgr. Jitka Stančíková, PhD.; Státní zdravotní ústav
  • 14:20 – 14:40
    Rezidua pesticidů v potravinách a pitné vodě – interpretace laboratorních nálezů
    prof. Ing. Vladimír Kocourek, CSc.; Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha
  • 14:40 – 15:00
    Rizikové / toxické látky vznikající při výrobě potravin – možnosti omezení tvorby či prevence
    Ing. Beverly Hradecká, Ph.D.; Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha
  • 15:00 – 15:20
    Minerální oleje jako staronový problém v bezpečnosti potravin: výzvy spojené s připravovanou legislativou
    Ing. Jakub Tomáško, Ph.D.; Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha
  • 15:20 – 15:35
    Diskusní panel Sekce 3
  • 15:35 – 15:40
    Závěr přednáškové části semináře
  • 15:40 – 16:10
    Networking a možnost pro individuální konzultace s Ústavem analýzy potravin a výživy

REGISTRAČNÍ POPLATEK

Uzávěrka registrací je dne 30. 10. 2025; v případě naplnění kapacity si vyhrazujeme právo ukončit registraci dříve.

ON-LINE PŘIHLÁŠKA

KONTAKT

VŠCHT Praha

Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy

Technická 3,
166 28 Praha 6

IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373