Chuť a vůně potravin: od výzkumu, přes legislativu, k praxi

10. června 2025 • VŠCHT Praha

PROGRAM

  • Čas
    Téma
    Prezentující
  • 8.30 – 9.00
    Registrace
  • 9.00 – 9.05
    Zahájení semináře
    prof. Ing. Jana Pulkrabová, Ph.D. a prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha
  • 9.05 – 9.35
    Jaké jsou cesty vzniku senzoricky aktivních látek v potravinách? A jak jejich tvorbu můžeme ovlivnit?
    prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc., Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha
  • 9:35 – 10:05
    Současné možnosti komplexní charakterizace vonných a chuťových látek
    Ing. Michal Stupák, Ph.D., Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha
  • 10:05 – 10:30
    Aspekty senzorické analýzy v praxi úřední kontroly SZPI
    Ing. Ondřej Mikeš, Ph.D., Odbor kontroly, laboratoří a certifikace, Ústřední inspektorát SZPI Brno
  • 10:30- 10:45
    Přestávka
  • 10:45 – 11:10
    Úprava senzorických vlastností potravin - aditiva, aromata a jejich regulace
    prof. Ing. Vladimír Kocourek, CSc., Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha
  • 11:10 – 11:25
    Aromata pro potraviny (téma bude upřesněno)
    Ing. Hynek Strnad Ph.D., Výrobní skupina Aroco - Aroma
  • 11:25 – 11:40
    Cereální produkty, chutné a nutričně hodnotné
    Ing. Lenka Dědinová, Emco spol. s.r.o.
  • 11:40 – 11:55
    Koření pro atraktivní potraviny
    Ing. Monika Grabovská, Ing. Zdeněk Jelínek, GurmEko s.r.o.
  • 11:55 – 12:10
    Chutě a vůně pro každého: Jak zákaznické preference formují nabídku, kvalitu i výběr dodavatelů
    Ing. Marta Nováková, Rohlik.cz
  • 12:10 – 12:30
    Kvalitní suroviny a kouzlení s nimi
    Roman Vaněk, Pražský kulinářský institut
  • 12:30 – 13:30
    Přestávka na oběd
  • 13:30 – 13:55
    Současné výzvy pro senzorickou analýzu
    doc. Dr. Ing. Marek Doležal, Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha
  • 13:55 – 14:10
    Maso, které chutná (klíčové faktory podmiňující chuť, vůni a křehkost masa, a ryb, vliv kulinářských úprav)
    Ing. Tomáš Potůček, Bidfood Czech Republic s.r.o.
  • 14:10 – 14:35
    Co zákazníci opravdu chtějí? Data a trendy rostlinných alternativ masa
    Bc. Marie Šantrochová, Martin Ranninger, ProVeg Česko
  • 14:35 – 14:50
    „Hot chips“ - novinka, která spojila výrobce a vědce (téma bude upřesněno)
    Ondřej Šodek, HOT-CHIP s.r.o.
  • 14:50 – 15:05
    Použití éterických olejů v potravinářství: přínosy a rizika
    Ing. Gabriela Olšanská, Ph.D., OLLY s.r.o., Lysice
  • 15:05 – 15:20
    Tisíce vůní kávy
    Ing. Petra Menclová, JABLUM Czech s.r.o.
  • 15:20 – 15:35
    EIT Food – příležitosti pro spolupráci a podporu inovací
    Ing. Monika Tomaniová, Ph.D., EIT Food Hub, Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha
  • 15:35 – 15:45
    Závěr přednáškové části semináře
  • 15:45 – 16:45
    Networking a možnost pro individuální konzultace s Ústavem analýzy potravin a výživy, možnost prohlídky senzorické laboratoře

REGISTRAČNÍ POPLATEK

Uzávěrka registrací je dne 6. 6. 2025; v případě naplnění kapacity si vyhrazujeme právo ukončit registraci dříve.

ON-LINE PŘIHLÁŠKA

KONTAKT

VŠCHT Praha

Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Ústav analýzy potravin a výživy

Technická 3,
166 28 Praha 6

IČ: 60461373
DIČ: CZ60461373